VISSZAPILLANTÓ, avagy az állandóság és változások értéke…

Varietas delectat… A változatosság gyönyörködtet, mondta Cicero, de nem teljes az ókor bölcsesség: az állandóság sokak számára komoly érték, különösen az idős emberek számára és vidéken, ahol és akiknek a tradíciók fontosak… Fontos értéke hát a falugondnoki szolgáltatásnak az állandóság.

Mégis szólnunk kell a változásról. A somogyi falugondnoki hálózat – mint más megye falugondnoki hálózata is - példája a változásoknak. Sok változás történt a somogyi egyesület révén a falugondnoki hálózatban a változás, a fejlődés jegyében, aminek sokak, falugondnokok, az ellátottak, az önkormányzatok, és más egyesületek is élvezői voltak.

Vannak azonban olyan változások, melyek figyelemreméltóak, hol előre visznek, hol figyelmeztetnek… A változások tekintetében – egy szakmát és szolgáltatási kört figyelve – a pályaelhagyás az egyik leglényegesebb kérdés. Ez olykor örömteli, máskor elgondolkodtató, esetleg fájdalmas. A falugondnoki szolgáltatásban minden árnyalat jelen van.

1993-ban 17 falugondnok alapította meg a somogyi falugondnoki egyesületet és a dokumentumok szerint 15 pártoló tag állt Somogy megye legnagyobb területet lefedő civil szervezete mögött. Valójában, 18 volt az alapító falugondnok, és 14 a pártoló tag, mivel egy falugondnokunk, a fiadi Kovács Lajos pártoló tagként írta alá véletlenül a nevét…

Az alapítók közül öten ma is dolgoznak, s egyvalaki polgármester lett az első önkormányzati ciklusban, Ő ma is szolgálja faluját. Nyugdíjba vonultak az első fecskék közül hárman, elhunytak nyugdíjazás előtt négyen.

Ma is falugondnokok a kezdő csapatból: Jusztusz Imre (Ecseny), Marton László (Gadány), Magyar János (Komlósd), Steinbacher Ferenc (Miklósi), Tatár Ferenc (Porrog).

A változásokat éveken át szomorúan vettük tudomásul, és a manapság is nehéz szembesülni a saját közösségünkön belül ezzel. Ezért fontosnak tartjuk, hogy dokumentáljuk a változásokat, és emléket hagyjunk ezen az oldalon azoknak, akik ették a falugondnokok keserédes kenyerét…, s hosszabb ideig szolgálták a falujuk népét, képzett falugondnokok lettek, és az egyesületünk tagjaként gazdagították e szakmát Somogyban.

A pályaelhagyásnak sok oka lehet, mint minden más szakmában. Van, aki rájön, nem neki való a feladat, van olyan eset, amikor az együttműködés nehéz, néhányan kihullanak a különböző értékek rostáján.

A legszomorúbb, amikor több évnyi küzdelem és önmarcangolás után a megélhetési nehézségek miatt keres másutt boldogulást az, akit becsült a falu népe, tisztelték kollégái, akikről elmondható, hogy tettek a falugondnokság ügyéért, öregbítették a somogyi falugondnoki hálózat hírét. Közülük a legszerencsésebbek ma is szolgálják falujukat, csak más poszton.

Polgármesterek lettek és sikerre vitték/viszik falujuk ügyeit hosszú éveken át: Steinbacher Jenő ( Bedegkér), Koszti Sándor (Gige), Makai Sándor (Somodor).

Távoztak a falugondnokság kötelékéből Somogy megyében több évnyi munka után: Lengyelné Domina Judit (Balatonszabadi),Tolnai István (Bélavár), Németh Árpád (Büssü), Erdei István, Fodor Antal, Madarász Dezső (Bodrog), Bíró Gábor, Szekér Zsolt (Bonnya), Sánta Béla (Buzsák), Kiss István (Drávatamási), Sabacz Józsefné (Drávagárdony), Csernák Géza, Kovács Lajos (Felsőmocsolád), Kovács Lajos (Fiad), Mátrai László (Fonó), Lévai Lajos (Gölle), Paksai Attila (Hács), Krénusza Róbert (Hedrehely), Szarka Árpád (Heresznye), Németh István (Kaposgyarmat), Wágner István (Kastélyosdombó), Pintér László (Kelevíz), Andók Károly (Kereki), Kustos József (Magyaratád), Bognár Pál (Nagykorpád), Németh Lászlóné (Nemesdéd), Vörös József (Nemeskisfalud), Hortobágyi Márton (Nikla), Francsics Attila (Orci), Czoffer László (Pogányszentpéter), Szekér Zsolt, Boda Mihály, (Polány), Szipli Miklós (Pusztaszemes), Bogdán József (Rinyabesenyő), Molnár József, Horváth Attiláné Kuti Rita (Rinyakovácsi), Gyarmati Gábor (Segesd), Petrinovics Pál, Vida József ( Somogyaracs), Múth János (Somogydöröcske), Weisz Emil (Somogymeggyes), Béres Ferenc (Somogysámson), Balogh Józsefné (Szántód), Krulik József (Szegerdő), Defner Zoltán (Szentgáloskér), Takács János, Andok József (Torvaj), Zaja Péter, Balogh Ervin (Visnyeszéplak), Gelencsér Gábor (Zselickislak).

A számok tükrében: 50 aktív korú falugondnok távozott ebből a munkakörből, közülük sokan, akik élethivatásuknak tekintették ezt a munkát.

Elgondolkodtatóak és feladatot adóak a számok.